Β΄ Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλαναγνωσίας «Το Φωτόδεντρο και η 14η ομορφιά» (18.10. 2014 – 20.4.2015)

2015-05-19 23:04

Β΄ Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλαναγνωσίας

«Το Φωτόδεντρο και η 14η ομορφιά» (18.10. 2014 – 20.4.2015)

Στις 16 Μαϊου το απόγευμα συγκεντρωθήκαμε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης για να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα του λογοτεχνικού μας διαγωνισμού. Η αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας γέμισε με τη ζωηρή παρουσία των μαθητών μας, πολλών γονέων, συναδέλφων και φίλων. Το μαθητικό μας συγκρότημα 5am έδωσαν τον τόνο, μαζί με την αγαπημένη μας συγγραφέα Άλκη Ζέη, που ήταν φέτος το τιμώμενο πρόσωπο και η Πρόεδρος της Κριτικής  Επιτροπής του διαγωνισμού.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«Μικρή άρκτος»
ΠΟΙΗΣΗ: Δώρα Μέντη (Φιλόλογος) – Χλόη Τηλιακού (μαθήτρια Β Λυκείου)
ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ: Θανάσης Βλάχος (Μαθηματικός) – Στρατής Βογιάννης (Φυσικός)
«Μεγάλη Άρκτος»
ΔΙΗΓΗΜΑ: Νίκος Λινάρδος – Γιώργος Θώδης (Φιλόλογοι)
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ: Δώρα Μέντη – Γιώργος Θώδης

Στον φετινό διαγωνισμό μας συμμετείχαν  ατομικά 212 μαθητές, στους οποίους μπορούν να προστεθούν άλλοι 90 με τη συναρίθμηση  των 5 ομαδικών εργασιών. Οι μαθητές προέρχονται από 19 σχολεία, ιδιαίτερα της περιφέρειας: 13 Γυμνάσια  και 6 Λύκεια.

Παρά την πληθώρα των διαγωνισμών και την ποικιλία των δράσεων που απασχόλησαν φέτος στη σχολική ζωή, το «Φωτόδεντρο» επένδυσε και πάλι στην παραμελημένη αξία  της ανάγνωσης και βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά μπροστά σε μια αρκετά ευχάριστη έκπληξη, ατενίζοντας την ομορφιά  της αναγνωστικής συγκομιδής. Ο αριθμός των αναγνωσμένων βιβλίων, η ευγενής άμιλλα ανάμεσα στους μαθητές των Γυμνασίων αλλά και η αξιοπρόσεκτη βελτίωση των ποιοτικών δεικτών της συμμετοχής τους, υπερέβησαν τις προσδοκίες μας. Συνάδελφοι που αναζητούν και ενδιαφέρονται, ήρθαν πάλι κοντά μας ενθαρρύνοντας τη γλωσσική και τη δημιουργική έκφραση των μαθητών τους, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση του «μαθαίνω να γράφω» διαβάζοντας και μαθαίνοντας  τι, πώς και γιατί έγραψαν οι προηγούμενοι. Το «Φωτόδεντρο» προσεγγίζει με ενδιαφέρον τα αναγνωστικά αυτά δεδομένα και απονέμει τα εύσημα σε όσους συνεχίζουν τον καλό αγώνα.

Μετά τις οφειλόμενες ευχαριστίες στα σχολεία που είχαν μικρή συμμετοχή: το 6ο Γυμνάσιο Λέσβου, το Π.Π. Γυμνάσιο Ηρακλείου, αλλά και τη μοναδική αναγνώστρια από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Ηρακλείου, καλωσορίζουμε θερμά τα νέα σχολεία στο πρόσωπο των μαχόμενων εκπαιδευτικών τους: το 1ο Γυμνάσιο Σητείας, με τη φιλόλογό τους Έλλη Πουλακάκη, το 3ο Γυμνάσιο Καβάλας, με τη φιλόλογό τους Αλεξάνδρα Γερακίνη, το Π.Π. Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών, με τη φιλόλογό τους Μαίρη Σιδηρά, και το 1ο Λύκειο Αχαρνών, με την υποδιευθύντριά τους Έφη Αργυρίου. Με ιδιαίτερη χαρά ξανασυναντούμε, τέλος, τους παλιούς μας φίλους: τις δύο παθιασμένες ομάδες του 7ου Γυμνασίου Ιωαννίνων και του 1ου Γυμνασίου Κω, σε δυναμικά ανοδική τροχιά χάρη στις εμπνευσμένες συναγωνίστριες Σταματία Σταμάτη και Γιώτα Κεφαλά. Τη θετική και πολυσυλλεκτική ομάδα ΥΠΑΤΙΑ από το Γυμνάσιο Καρλοβασίων Σάμου, τη βιωματική συνεργαζόμενη ομάδα από το Γυμνάσιο Μούδρου της Λήμνου, τη σταθερή φιλική συνεισφορά των Π.Π. Λυκείου Αναβρύτων, στο πρόσωπο της Χριστίνας Σιδερή, του Π.Π. Λυκείου Ηρακλείου, στο πρόσωπο της Ειρήνης Κασωτάκη, και του Π.Π. Λυκείου Ευαγγελικής, με την προσθήκη της Αντιγόνης Λασκαρίδου στις δικές μας τις δυνάμεις.

 

Σε γενικές γραμμές οι αριθμοί ευημερούν και δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περισσότερο. Οι μαθητές διάβασαν συνολικά 186 διαφορετικά βιβλία, κι αυτή είναι μια πραγματικά πλούσια συγκομιδή! Μας ενδιαφέρουν όμως περισσότερο οι ποιοτικοί δείκτες και η ιδιαίτερη πνευματική φυσιογνωμία που ανέδειξε ελεύθερα με τις επιλογές του κάθε σχολείο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί και σε αυτόν τον τομέα τα αποτελέσματα  είναι αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς οι επιλογές των μαθητών διευρύνονται σταδιακά πέρα από τα βασικά ζητούμενα της σύγχρονης εφηβικής λογοτεχνίας, ελληνικής και μεταφρασμένης, κλασικής και νεόκοπης, παρά την προτίμηση στην περιπετειώδη ζωή υπερηρώων όπως ο Χάρι Πότερ ή σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα που εκτίθενται με λογοτεχνική αφήγηση. Από την Πηνελόπη Δέλτα ως τον Πολυχρόνη Κουτσάκη και από τον Ιούλιο Βερν ως την Τζ. Ρόουλιγκ, μακρύς δρόμος μύησης στα μυστικά και την απόλαυση της ανάγνωσης έχει διανυθεί από τους μικρούς αναγνώστες. Δρόμος που έχουν στρώσει  εδώ και αιώνες οι πραγματικά μεγάλοι συγγραφείς, με τη φαντασία και το έργο τους.

Διαλέξαμε, όχι τυχαία, να τους εκπροσωπήσει στη σημερινή γιορτή μας μια μεγάλη και πολύ αγαπημένη μας κυρία της εφηβικής, και όχι μόνον, λογοτεχνίας: η Άλκη Ζέη, την οποία καλέσαμε για να την ενημερώσουμε ότι τα βιβλία της πρωταγωνίστησαν ανάμεσα στις μαθητικές επιλογές όλων των σχολείων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Συγκεκριμένα, δημοφιλέστερο αναδείχθηκε Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, ακολούθησαν τα αυτοβιογραφικά Το καπλάνι της βιτρίνας και Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2, ενώ δεν παραλήφθηκε και το πολυσέλιδο μυθιστόρημα Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα. Πολλοί, και βαθιά συναισθηματικοί λόγοι, συνδέουν εξάλλου τη μικρασιατική  μνήμη του σχολείου μας με την Άλκη Ζέη, τη μικρή εγγονή του παλιού διευθυντή της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης  Γεωργίου Σωτηρίου, την αγαπημένη ανηψιά της Διδώς Σωτηρίου και τη σύζυγο του Γιώργου Σεβαστίκογλου, που μας τιμά για τρίτη φορά με την επίσκεψή της στο σχολείο μας!

Ακολουθούν αναλυτικά τα βραβεία μας.

ΛΥΚΕΙΟ

Το Βραβείο σχολείου,  απονεμήθηκε στο 1ο  Λύκειο Αχαρνών, μια πολυσυλλεκτική ομάδα από μαθητές της Α Λυκείου, που διάβασαν επιλεγμένα ελληνικά και ξένα μυθιστορήματα και ανοίχτηκαν με ευαισθησία και πρωτοτυπία όχι μόνο στην ανάγνωση / βιβλιοπαρουσίαση μα και στη  δημιουργική γραφή. Έδωσαν ακόμη δύο πολύ αξιόλογα δείγματα ανάγνωσης μαθηματικής λογοτεχνίας και αστροφυσικής.

Βραβείο Τμήματος (ΔΙΗΓΗΜΑ), στο Π.Π. ΓΕΛ Αναβρύτων, για την ενδιαφέρουσα και δημιουργική προσέγγιση στο διήγημα «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού.

Βραβείο Τμήματος (ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ), στο Α2 του Π.Π. ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, οι μαθητές του οποίου διάβασαν μυθιστορήματα, ανταποκρινόμενοι στις ποιοτικές κατευθύνσεις που ενθάρρυνε η φιλόλογος τους.

Το Βραβείο Ποίησης, κατέκτησε ο Γιώργος Κατραούρας (2ο ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης)

Το Βραβείο Αστροφυσικής,  απονεμήθηκε στον  Ιάσονα Μηλιώνη (Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Αναβρύτων)

Το Πρώτο Βραβείο Αναγνώστριας  κέρδισαν επαξίως η Μαρίζα Ξένου (Π.Π. ΓΕΛ Αναβρύτων) και το Δεύτερο η Αθηνά Μπόστα και η Αναστασία Μασταλούδη από το ΓΕΛ Βασιλικών Θεσσαλονίκης.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Το Βραβείο σχολείου,  απονεμήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά  στο 7ο Γυμνάσιο  Ιωαννίνων,  μια εκλεκτή και πολυτάλαντη ομάδα με παθιασμένους αναγνώστες και υψηλό γλωσσικό επίπεδο.

Το Βραβείο Αναγνωστικής Ομάδας απονεμήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Σητείας, μια ομάδα  που διακρίθηκε για τις ποιοτικές επιλογές, τις ενδιαφέρουσες αναγνώσεις και τις πρωτότυπες ιδέες τους.

Το Βραβείο Τμήματος απονεμήθηκε στο Α2 του Π.Π. Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, μαθητές που δείχνουν ότι ξεκινούν με κέφι και σημαντική συλλογικότητα μιαν ενδιαφέρουσα φιλαναγνωστική πορεία.

Το βραβείο της Α΄ Τάξης κερδίζει  το 1ο Γυμνάσιο Κω, με τους εκκολαπτόμενους ενδιαφέροντες αναγνώστες μιας πολύ δυναμικής και συντονισμένης εκπαιδευτικής προσπάθειας που εξαπλώνεται σε μεγάλο αριθμό μαθητών του σχολείου.

Το βραβείο της Β΄ Τάξης προσφέρεται στο νεοεισερχόμενο και πολλά υποσχόμενο 3ο Γυμνάσιο Καβάλας. 

Το Βραβείο Ποίησης, κατέκτησε ο Άγγελος Μαγνήσαλης (Π.Π. Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης)

Το Βραβείο Αστροφυσικής, κέρδισε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Νικόλας Χατζηνικήτας (Γυμνάσιο Καρλοβασίων Σάμου).

Τα βραβεία αναγνωστών στο Γυμνάσιο είναι απλά ακαταμάχητα! Το Πρώτο Βραβείο Αναγνώστη  απονέμεται στην Ειρήνη Μαρκαντωνάτου (7ο Ιωαννίνων), η οποία διάβασε 25 λογοτεχνικά βιβλία! Από το ίδιο σχολείο προέρχεται και ο Παύλος Λιβιτσάνος, που κέρδισε το Τρίτο Βραβείο, διαβάζοντας  15 βιβλία. Το Δεύτερο Βραβείο απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Ζιάννη (1ο Κω), που διάβασε 14 βιβλία. Έτσι που η αξιόμαχη μαθήτρια μας Ειρήνη Περάκη, που μας εντυπωσίασε με τις 10 ενδιαφέρουσες αναγνώσεις της, να κατακτήσει το Τέταρτο Βραβείο Αναγνώστη.

Απονεμήθηκε, τέλος, το Βραβείο Διασχολικής Δράσης με θέμα «Το Αιγαίο του Γιάννη Ρίτσου», και βασικό οργανωτή το Π.Π. Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης,  στους μαθητές του Γυμνάσιου/Λύκειου Μούδρου-Λήμνου, για την επιτόπια έρευνα που πραγματοποίησαν στον τόπο εξορίας του Γιάννη Ρίτσου.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές που πήραν μέρος στο διαγωνισμό μας. Εξίσου ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που στηρίζουν την ατομική και τη συλλογική προσπάθεια των παιδιών. Λαμβάνουμε τα αισιόδοξα  και ελπιδοφόρα μηνύματα από το όλο εγχείρημα και συνεχίζουμε, με λογισμό και μ’ όνειρο, για νέες  δημιουργίες. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά  με την εκδήλωση και τα μελλοντικά μας σχέδια θα βρείτε σε λίγες μέρες στην ιστοσελίδα μας https://efsv.webnode.gr/