Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος

2017-06-16 14:54

 



«Εάν γυρεύεις φως σε ένα κείμενο», είχε γράψει κάποτε ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοβ, «τότε στρέψε το βλέμμα σου στο διήγημα ενός μαθητή». Αυτό κάνουν πράξη τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στο νέο τους εκδοτικό πόνημα με τον τίτλο «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος» που αποτελεί μία συλλογή διηγημάτων επίδοξων μικρών συγγραφέων οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη εμβληματική μορφή του ταχυδρόμου, του ανθρώπου που εμπιστεύονται και καλοδέχονται στα σπίτια τους όλα τα ελληνικά νοικοκυριά εδώ και 189 χρόνια.

Η συλλογή διηγημάτων προέκυψε από τα αποτελέσματα του ομώνυμου πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού που προκήρυξαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία το 2015, σε συνεργασία με την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και στον οποίο ανταποκρίθηκαν 138 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από κάθε γωνιά της χώρας.

 

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευαγγελικής Σχολής, παρουσία της Διοίκησης των ΕΛΤΑ, εκπροσώπων τοπικών φορέων, των καθηγητών της Ευαγγελικής Σχολής και φυσικά των περήφανων μικρών συγγραφέων, συγγενών και φίλων τους.

 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς απέστειλε χαιρετισμό, στον οποίο συνεχάρη τα ΕΛΤΑ για την πρωτοβουλία και μίλησε για τη σημασία του ταχυδρόμου: «Τα παιδιά ακόμα και αν έχουν μεγαλώσει σε εποχές με ευκολία στην επικοινωνία με το διαδίκτυο και τα email, και την ελευθερία του λόγου που μπορεί να θεωρείται και ως δεδομένη, καταλαβαίνουν και κατανοούν την σημασία αυτού του κυριολεκτικά μυθικού προσώπου: του ταχυδρόμου, του ανθρώπου που είναι για χρόνια ο λόγος της επικοινωνίας των ανθρώπων που δεν ζουν στην ίδια γειτονιά, στην ίδια πόλη, στην ίδια χώρα. Του ανθρώπου που πολλές φορές με αυτοθυσία, θα διανέμει τα γράμματα, με τα χαρμόσυνα ή τα λυπητερά νέα από την μια άκρη της επικράτειας έως την άλλη».

Επίσης, επεσήμανε: «Γιατί τι σημαντικότερο από τους νεολαίους της χώρας μας - που παρά το πλαίσιο κρίσης και λιτότητας μέσα στο οποίο μεγάλωσαν αυτά τα παιδιά τα τελευταία χρόνια -  μαθαίνουν, χτίζουν τις προσωπικότητές τους, ανακαλύπτουν την δύναμη της τέχνης, την δύναμη της λογοτεχνίας και θέτουν γερά θεμέλια για το μέλλον τους. Ίσως αυτό από μόνο του να είναι η μόνη συνταγή εξόδου από την κρίση: Η πίστη και η επένδυση στην δύναμη της νεότητας. Στην αισιόδοξη και ανατρεπτική ματιά της. Στην σχεδόν πάντα ριζοσπαστική δυναμική της».

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. των Ελληνικών Ταχυδρομείων κυρία Ευφροσύνη Σταυράκη με τη σειρά της υπογράμμισε: «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη γιατί στην απρόσωπη ηλεκτρονική εποχή που διανύουμε, έχουμε αναλάβει δράσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση του έντυπου λόγου». Και μιλώντας για το βιβλίο επεσήμανε: «υπάρχουν είκοσι πέντε διακριθέντες, είκοσι πέντε ανήλικοι συγγραφείς, που πήραν την μορφή του Ταχυδρόμου, τον εμβληματικό του ρόλο στην κοινωνία, την Ιστορία του, και την ανθρωπιά του, και συνέθεσαν κείμενα-διαμάντια στα οποία κυριαρχούν θέματα όπως η ευαισθησία, η ανάγκη επικοινωνίας, η σημασία της μνήμης, ο σεβασμός προς το συνάνθρωπο.

Στον χαιρετισμό του ο Διευθυντής του Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής κ. Νικόλαος Λινάρδος ευχαρίστησε τα ΕΛΤΑ για τη συνεργασία και συνεχάρη τους μικρούς μαθητές.

Χαιρετισμό, επίσης, απεύθυνε ο Διευθυντης του Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής κ. Ευστράτιος Βογιάννης

 

Η φιλόλογος της Ευαγγελικής Σχολής κυρία Δώρα Μέντη, υπεύθυνη για την συγκέντρωση των διηγημάτων και την επιμέλεια του υλικού του βιβλίου, μίλησε για το βιβλίο και για τα διηγήματα των μαθητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων πρώην απόφοιτοι της Ευαγγελικής Σχολής, όπως ο Αντιδήμαρχος Π.Φαλήρου κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος, δημοτικοί Σύμβουλοι και πρώην Δήμαρχοι της περιοχής.

Από πλευράς ΕΛΤΑ το παρόν έδωσαν ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ιωάννης Ζαρολιάγκης, ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντής κ. Σπύρος Σιάνος, ο Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Ιωάννης Βερίγος, ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακής Μονάδας Ηλεκτρικής Ενέργειας κ. Άγγελος Πρωτοψάλτης, Διευθυντές και στελέχη.

Επιπλέον παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΤΑ Courier κ. Αντώνης Φειδοπιάστης καθώς και ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών-ΠΟΣΤ κ. Γιώργος Βασιλόπουλος και Ηλίας Μπακέλλας.


Τις εντυπώσεις κέρδισαν οι μικροί μαθητές οι οποίοι με ενθουσιασμό διάβασαν αποσπάσματα από τα έργα τους και καταχειροκροτήθηκαν καθώς και ένας πρώην ταχυδρόμος της περιοχής ο οποίος μοιράστηκε, από του βήματος, εμπειρίες από την πολυετή ταχυδρομική καριέρα του.

  

 

Στους μικρούς συγγραφείς τα ΕΛΤΑ προσέφεραν αντίτυπα του βιβλίου τους και αναμνηστικά διπλώματα ενώ βραβεύτηκαν επίσης μαθητές της Ευαγγελικής Σχολής που επιμελήθηκαν την εικονογράφηση του βιβλίου.

 

 


Το βιβλίο «Όσα φέρνει ο ταχυδρόμος» διατίθεται από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα όλης της χώρας.