Η «Eroica» της φιλαναγνωσίας (2015-2016) -Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού

2016-04-16 18:37

 

Η «Eroica» της φιλαναγνωσίας (2015-2016)

Συνεχίζοντας για τρίτη χρονιά τον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό φιλαναγνωσίας, ο Όμιλος «Φιλαναγνωσία & Δημιουργική Γραφή» του Προτύπου Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης έχει να παρουσιάσει φέτος εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πραγματικά η συμμετοχή των σχολείων, η ποσότητα και η ποιότητα των αναγνωσμένων βιβλίων μας ξαφνιάζει ευχάριστα, κι αυτό είναι ένα γεγονός ελπιδοφόρο μέσα στις δυσκολίες, τα προβλήματα και την κατήφεια της εποχής.

Κεντρικό θέμα του φετινού μας διαγωνισμού «Ερόϊκα» είναι οι λογοτεχνικοί ήρωες και ο κεντρικός ρόλος που διαδραματίζουν στα μυθιστορήματα. Παράλληλα με τη λογοτεχνική κατασκευή μας ενδιαφέρει η αναγνωστική πρόσληψη που καταθέτει κάθε μαθητής μέσα από το δελτίο πιστοποίησης ανάγνωσης. Το δελτίο αυτό μας πληροφορεί ποια πρόσωπα συμπάθησαν περισσότερο και  τι θα άλλαζαν στην ιστορία του αγαπημένου τους λογοτεχνικού ήρωα. Η συνολική ανταπόκριση των παιδιών  σε συνδυασμό τη βιοθεωρητική τους στάση, αξίζει να προσεχτεί ιδιαίτερα καθώς  δείχνει μια αναδυόμενη κριτική σκέψη και κοινωνικό προβληματισμό. Ας πάρουμε όμως από την αρχή τα πράγματα, από τις 13 Οκτωβρίου ως τις 13 Απριλίου, στη διάρκεια του εξαμήνου που διήρκεσε ο διαγωνισμός στον οποίο έλαβαν μέρος 18 σχολεία από όλην την Ελλάδα.

Ως προς τα Λύκεια, συμμετέχουν δυναμικά 7 σχολεία. Τα δύο μας τιμούν 3 χρόνια με τη συμμετοχή τους: το 1ο ΓΕΛ Αχαρνών (Έφη Αργυρίου, Γιώτα Τζιβέλου), και το Λύκειο της Ευαγγελικής (Αντιγόνη Λασκαρίδου). Τα νεοεισερχόμενα σχολεία  εντόπισαν τον διαγωνισμό και κυριολεκτικά μας θάμπωσαν με τις υψηλές επιδόσεις και τα επιτεύγματά τους,  παρά την πιεστική κατάσταση που βιώνει αυτή η ηλικία και η βαθμίδα της εκπαίδευσης. Πρόκειται για το  3ο ΓΕΛ Ηρακλείου  Κρήτης (Κλέλια Μπουραντά, Λένα Νικολιδάκη, Ροζάνα Κονδυλάκη, Ειρήνη Δελιβασάκη) που μας τιμά ιδιαίτερα με τις ποσοτικές και τις ποιοτικές επιλογές του, καθώς οι μαθητές απέστειλαν δελτία και δημιουργίες  για περισσότερα από 70 διαφορετικά μυθιστορήματα. Εντυπωσιακή είναι η συνεισφορά του 2ου ΓΕΛ Ιλίου (Αλεξάνδρα Μελίστα), που ενέτεινε τον αγώνα και τις υψηλές επιδόσεις του στην τελική ευθεία του Απριλίου. Ενδιαφέρουσα είναι η συνεισφορά του 3ου ΓΕΛ Αργυρούπολης (Θεοδώρα Μιμηγιάννη), στον τομέα της δημιουργικής γραφής, που μας συγκίνησε ιδιαίτερα γιατί  οι μαθήτριες συνέχισαν με το δικό τους τρόπο τη «Μυστική παπαρούνα» του Στρατή Μυριβήλη.  Μοναδική αλλά αξιόλογη ήταν η συμμετοχή μαθητή από το 1ο ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου. Καλοδεχούμενη επίσης είναι η πρώτη εμφάνιση του μακρινού  μας ΓΕΛ Νέας Περάμου Καβάλας (Σοφία Φελλαχίδου).

Ως προς τα Γυμνάσια, συμμετείχαν  ενεργά 11 σχολεία από την Αθήνα και την περιφέρεια. Τα δύο μας τιμούν 3 χρόνια με τη συμμετοχή τους: το 7ο Ιωαννίνων και  το 1ο Κω, με τις ακούραστες φιλολόγους τους κ. Σταματία Σταμάτη και Γιώτα Κεφαλά. Για δεύτερη χρονιά συμμετέχει το 3ο Καβάλας με τη δραστήρια Αλεξάνδρα Γερακίνη. Καλωσορίζουμε τα  5 νέα σχολεία που εμπλουτίζουν φέτος την προσπάθειά μας, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται με τη συμμετοχή των φιλολόγων τους στο «Εργαστήριο Φιλαναγνωσία & δημιουργική γραφή» που λειτούργησε φέτος στο σχολείο μας, σε συνεργασία με τη σχολική μας σύμβουλο κ. Γιούλη Χρονοπούλου. Πρόκειται για το 3ο Ν. Σμύρνης  (Βασιλική Ζόρλα, Αλεξάνδρα, Μαρκαντωνάτου, Στεφανία Τζανακάκη), το 5ο Ν. Σμύρνης (Ειρήνη Ζωγράφου), το 13ο Καλλιθέας (Μαρία Παπαϊωάννου), το 3ο Γλυφάδας (Θεοδώρα Μπατίλα), αλλά και για το μακρινό επαρχιακό Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας στο νομό Ηρακλείου, με μια μικρή συμμετοχή στον τομέα της δημιουργικής γραφής. Την τελευταία ημέρα του διαγωνισμού  δύο ακόμη σχολεία έδωσαν το παρόν: δυναμικά το Γυμνάσιο Αιτωλικού με 10 συμμετοχές και συμβολικά τα Εκπαιδευτήρια Πάνου από τη Ναύπακτο, με μία συμμετοχή.  Όλοι τους νικητές στον κοινό αγώνα κατά της αμάθειας, της αδράνειας και της ισοπέδωσης!

Τι διάβασαν οι φετινοί μας μαθητές.  Διάβασαν πολλά και σημαντικά βιβλία. Συγκριτικά με τις προηγούμενες δύο χρονιές: Η «Μυστική Παπαρούνα» (2014) αριθμούσε 115 και το «Φωτόδεντρο» (2015) 121 βιβλία. Φέτος η «Ερόικα» έφτασε  τα 323!   Πρωταγωνίστησε Η Φόνισσα του Αλεξ. Παπαδιαμάντη, μυθιστόρημα που διαβάστηκε από τους μαθητές των περισσότερων Γυμνασίων και Λυκείων, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις αναγνώσεις κλασικών εφηβικών μυθιστορημάτων. Ως δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή ξεχωρίζει Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της της Άλκης Ζέη, τα μυθιστορήματα του Ι. Βερν αλλά και Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ του Όσκαρ Ουάιλντ. Ανάμεσα στις ποιοτικές επιλογές των μαθητών περιλαμβάνονται πολλά και αξιανάγνωστα βιβλία παλαιότερων και σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων, με αξιοσημείωτη προτίμηση σε όλα τα βιβλία της Ζωρζ Σαρή, της Διδώς Σωτηρίου, της Ευγενίας Φακίνου. Εντυπωσιακές είναι οι αναγνώσεις  μυθιστορημάτων ξένων συγγραφέων, όπως  το Έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογιέφσκι,  Το όνομα του ρόδου  του Έκο, η Πανούκλα του Καμύ και η Μεταμόρφωση του Κάφκα. Αλλά και γενικότερα  τα αναγνωστικά δελτία είναι αξιοπρόσεκτα, σταχυολογώντας π.χ. ενδεικτικά μερικούς τίτλους  βιβλίων από  την αλφαβητική καταγραφή των συγγραφέων τους:

Βασίλης Αλεξάκης, Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα

Άρης Αλεξάνδρου, Το κιβώτιο

Θανάσης Βαλτινός, Μπλε βαθύ, σχεδόν μαύρο

Μάρω Βαμβουνάκη, Τα κλειστά μάτια

Ζωή Βαλάση, Επανάσταση ονείρων

Βασίλης Βασιλικός, Το τελευταίο αντίο

Ηλίας Βενέζης, Το νούμερο 31328

Ηλίας Βενέζης, Γαλήνη

Νικηφόρος Βρεττάκος, Το παιδί που έγινε ποιητής

Ρέα Γαλανάκη, Ο αιώνας των λαβυρίνθων

Ρέα Γαλανάκη, Ελένη ή ο κανένας

Τώρα που τελείωσε ο αγώνας όλοι ανυπομονούν για τα βραβεία τους. Για το σκοπό αυτό οργανώσαμε τη σημερινή γιορτή και η Κριτική Επιτροπή (Γιούλη Χρονοπούλου-Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Δ Αθήνας, Δώρα Μέντη-Γυμνάσιο Ευαγγελικής, Γιώργος Θώδης-Λύκειο Ευαγγελικής), δια της Προέδρου μας, της  κ. Ελένης Δικαίου,  που φέτος είναι πρέσβειρα του ελληνικού παιδικού βιβλίου, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα.

Βραβείο σχολείου (ΛΥΚΕΙΟ)

Πίστεως (1ο Αχαρνών)

Ελπίδος (3ο  Ηρακλείου)

Αγάπης  (2ο Ιλίου)

Έπαινος σχολείου: ΓΕΛ Νέας Περάμου Καβάλας

Βραβείο τάξης

Τάξη Β  του 3ου ΓΕΛ Ηρακλείου, και ιδιαίτερα το τμήμα Β6

Βραβείο τμήματος

Β1, 2ο ΓΕΛ Ιλίου

Ατομικά Βραβεία:

Α (Κατερίνα Γεωργίου, 1ο Αχαρνών)

Β (Μάρω Τσακονίκου, 3ο Ηρακλείου)

Γ  (Νίκος Νταντής, 1ο Αχαρνών)

Παρουσίασης  (Έρη Ροβύθη, 3ο Ηρακλείου)

Εικαστικής έκφρασης (Άγγελος Αντζολετάκης,  3ο Ηρακλείου)

Δημιουργικής γραφής (Δήμητρα Ντόρβα,  3ο Αργυρούπολης)

Βραβείο σχολείου (ΓΥΜΝΑΣΙΟ):    

Πίστεως (3ο Νέας Σμύρνης)

 Ελπίδος (Ευαγγελική Σχολή)

Αγάπης (13ο Καλλιθέας)

Έπαινος σχολείου: 3ο Καβάλας

Έπαινος σχολείου: Γυμνάσιο Αιτωλικού

Βραβείο τάξης

Τάξη Α του 7ου Ιωαννίνων

 

Ατομικά Βραβεία:

Α (Δέσποινα Δίπλα, Ευαγγελική) με 55 βιβλία

 Β (Μαρία Πέρρα, Ευαγγελική) με 25 βιβλία

 Γ (Κωνσταντίνος  Ζιάννης, 1ο Κω)  με 18 βιβλία

 Έπαινος (Παύλος Λιβιτσάνος, 7ο Ιωαννίνων)

Βραβεία Αναγνωστικών  Δελτίων:  

Γιάννης Μέντης (Ευαγγελική, Α1)

Όλγα Κλάδη Μόρφη (Ευαγγελική, Β2)

Δημιουργικής γραφής:

Παναγιώτης Μπάκος & «Μικροί λογοπλάστες» (3ο Γλυφάδας)

 

Ευχαριστούμε όλους τους διδάσκοντες και διδασκόμενους που μας τίμησαν για μια ακόμη φορά με τη συμμετοχή τους. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα μαθήματα, χαρά και δύναμη σε κάθε τους προσπάθεια.

                                                                        Νέα Σμύρνη, 15 Απριλίου 2016

            Δώρα Μέντη (Όμιλος «Φιλαναγνωσία & Δημιουργική Γραφή» Π.Γ.Ε.Σ.Σ.)