Τ’ αστέρια κρατούν έναν κόσμο δικό τους

2015-01-15 11:53

Ο Όμιλος «Φιλαναγνωσία & Σχολική Βιβλιοθήκη» της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης επέλεξε την Αστροφυσική ανάμεσα στα ευρύτερα  φετινά ενδιαφέροντά του.

Οι έναστρες νύχτες του καλοκαιριού στάθηκαν για τους περισσότερους από εμάς η ερασιτεχνική ουρανογραφική αφετηρία μας, παρατηρώντας με γυμνό μάτι το στερέωμα που σαν ένα είδος μηχανής του χρόνου επιστρέφει στις πηγές, εκεί όπου  «οι μύθοι και οι θρύλοι του κόσμου των άστρων θα μένουν για πάντα οι πιο τρυφεροί μάρτυρες της ελληνικής ρίζας του ευρωπαϊκού πολιτισμού», σύμφωνα με τον αστροφυσικό Στράτο Θεοδοσίου.

Εισχωρώντας στην υπόθεση του μύθου αλλά και την ερμηνεία της επιστήμης, ανακαλύπτουμε τη συναρπαστική αντίθεση ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι, και δημιουργήσαμε το Ανθολόγιο «Τ’ αστέρια κρατούν έναν κόσμο δικό τους», σύμφωνα με την ποιητική διαπίστωση του Γιώργου Σεφέρη («Παντούμ»).

Προτείνουμε  να διαβάσετε αυτό το Ανθολόγιο  και να απολαύσετε τα ουρανογραφικά  ποιήματα. Θα αντλήσετε από εκεί όχι μόνο γνώση αλλά και διάθεση να βλέπετε και να παρατηρείτε περισσότερο τον ουρανό.

Χάρη σε αυτήν τη διάθεση, ας μην ξεχνάμε, πήγε μπροστά η ζωή και γράφτηκε, με ρεαλισμό αλλά και με φαντασία, μεγάλο μέρος από τη μακρόχρονη ιστορία του ανθρώπου.